Над 2 хил. лв. месечно за нормален живот на семейство

С 3,3%  са скочили необходимите средства за нормално съществуване. Това показва последното проучване на Института за социални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на 2011 година. В края на предходната година отново имаше ръст от близо 6,4 на сто, сочат от синдиката.

Така за издръжката на един човек, са нужни близо 530 лева. Това според синдикатите означава, че едно  4-членно домакинство от двама възрастни и две деца трябва да притежава 2 112 лева, за да си плаща сметките, да се храни, облича и почива спрямо нормалните български стандарти.

Според проучването, темпът, с който нараства сумата за издръжката на живот, е с 8,0% по-висок спрямо същия период на 2010 година. За една година с близо 156 лева се е покачила издръжката на едно домакинство.

Основните фактори, които са повлияли върху повишаването на издръжката на живот през 2011 година са акцизите върху горивата и цигарите, поскъпването на храните в световен мащаб, което се отрази у нас, както и увеличението на питейната вода и услугите.

От началото на година се наблюдава непрекъснато покачване на цените на основни хранителни стоки. Поскъпването при основните храни, напитки и тютюневи изделие за първото тримесечие е 5,6%. В годишен план ръстът е от 11,5%, който е своеобразен рекорд и излиза извън обичайните параметри през последните три години, посочват от КНСБ. При нехранителните стоки и услуги средното поскъпване за тримесечието е с 1,2%, а на годишна база – с 4,8%.

Границата на бедност е достигнала 199,14 лева, сочат още данните. Това е с ръст от 4 на сто спрямо предходното тримесечие и близо със 7 % спрямо същия период на миналата година. Границата на бедността се базира на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги нужни за физическо оцеляване.

Делът на разходите за храна при бедните е нараснал почти два пъти от общата издръжка за живот, сочат още данните. Групата на хранителните стоки от типа на потребителска кошница на ограниченото потребление, (в която не са включени цигари, алкохол, обществено хранене), бележи ръст от 10,4% спрямо предходното тримесечие.

От КНСБ посочват, че през 2010 година с 3,8 % се е покачила и средната заплата за страната, като тя вече достига 647 лева. Нарастването на средната заплата е благодарение преди всичко на последователно и трайно свиване на заетостта. Средносписъчният брой на наетите лица през 2010 г. е сериозно редуциран спрямо 2009 г. – общо за страната намалението е с 12,3%, което означава около 300 хил. работници и служители.

Продължава обаче да се задълбочава диференциацията между средните заплати в отделните отрасли и дейности., сочи още изследването на синдикатите.  Общо наети в ниско платените отрасли са над 626 хил. лица и представляват около 30% от всички наети лица в страната. Това са наети лица с работна заплата под 75% по-ниска от средната за страната. Те представляват и основният контингент, от който произлизат „работещите бедни“

.Междувременно от Института за пазарна икономика съобщиха, че тази година българите ще работят до 4-ти май, за да попълнят държавната хазна. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си.

Статията е препечатана от http://www.novinar.net/news/nad-2-hil-lv-mesechno-za-normalen-zhivot-na-semejstvo-_MzU2ODsxMw==.html