Съкращават 2000 души от БДЖ

Драстични промени в БДЖ обмисля ръководството му. 2000 служители на дружеството ще останат без работа, а 150 влака ще бъдат спрени от движение. Очаква се също увеличаване на цените на билетите, както и продажбата на отдел „Товарни превози”. Това заявиха пред медии председателя на съвета на директорите на „Холдинг БДЖ” – Владимир Владимиров и изпълнителния директор на дружеството Йордан Недев.

Според тях: „Имаме две възможности – или освобождаваме 2000 служители, или водим дружеството към фалит и си отиват 13 000 души“.

Освобождаванета от работа започват веднага. Съкращава се  1/4 от административния персонал, и част от работниците в ремонти дейности и поддръжка.

Част от съкратените (110 души) ще бъдат наети на работа в „Метрополитен АД” а на останалите ще бъдат бъдат изплатени 6 работни заплати.

Така след съкращенията на работа в железниците ще останат 11 хиляди души.

„Мерките не подлежат на преговори. Синдикатите вече са информирани, с плановете е запознато и финансовото министерство“, уточниха от ръководството на железниците.

С 9% ще се повишат цените на билетите на влаковете субсидирани от държавата от 1 януари 2012 г. С 15% се повишават цените на бизнес влаковете от 1 декември 2011 г.

Държавните железници ще спрат от движение 150 влака. Според Владимиров, по този начин ще бъдат спестени 22 милиона лева, които ще отидат за погасяване на дългове на дружеството към банки и кредитори. Ще намалее и броят на влаковете движещи се по непечаливши маршрути.

От синдикатите заплашиха до края на месеца с ефективна национална стачка ако „реформите” влязат в сила.

1 Коментар