Камериерките отвръщат на удара?

В тази статия няма да се впускаме в характеристики на шведския турист, който без причина ритна камериерка в главата и я остави да лежи в безсъзнание. Тази фрапираща случка обаче ни позволява да разгледаме всички обстоятелства свързани с нея и да си извадим някои важни изводи.

Първо – реакцията на полицията, която арестува насилника, но незабавно го освободи. Последва втори арест едва след като видеото от престъплението изтече в интернет пространството и обиколи медиите. Това означава, че сред местната полиция съществува практика за прикриване на насилието над работници извършвано от туристи, а може би и не само. Но кое би накарало полицаите да прикриват престъпления и то извършвани не от някоя „важна личност“, богаташ или политик (които са обичайно прикриваните от полицията лица), а от обикновени туристи със садистични наклонности? Отговор ни дава изявлението на председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите – Благой Рагин, който предупреди „да не се шуми за ританата камериерка, за да не ни бойкотират скандинавците“.

Това ни навява на мисълта, че между бизнеса и местната полиция съществува договорка за прикриване на престъпления с цел опазване на печалбите на хотелиерските босове на цената на живота и здравето на работниците. Факта, че този случай нямаше да получи гласност и престъпника нямаше да получи наказание, ако видео записа не беше разпространен, означава че десетки, а може би стотици подобни или още по-брутални случаи остават скрити за обществеността, а престъпниците се измъкват без последствия. Всичко това става възможно чрез покровителството от страна на хотелиерите и полицията.

Изправени пред тази организирана престъпна група съставена от работодатели, местни политици и ченгета, пред работничките и работниците остава само едно – да се обединят в собствен синдикат и да защитават правата си. Една от основните причини за работодателския произвол, насилието и униженията, които търпят работещите в туризма е именно отсъствието на мощен работнически синдикат в сектора. Чрез него, те не само могат да се преборят с престъпните практики на работодателите в туризма – работата без трудов договор, прекомерното работно време и ниското заплащане, но могат да противодействат и на всички случаи на насилие идващо както от шефовете, така и от туристите.

Ако камериерките бяха организирани в синдикат, веднага след атаката срещу тяхната колежка те можеха да решат да преустановят работа, докато извършителя на престъплението не бъде арестуван и подведен под отговорност.  Този тип стачка би бил особено ефективен, тъй като удря директно срещу причината за прикриването на извършителя – печалбите на бизнеса. Така шефовете биха били изправени пред алтернативата или потенциално да загубят някои лев от евентуален отлив на туристи вследствие на ареста на насилника, или да претърпят директни финансови загуби причинени от стачката на камериерките. Няма съмнение кое биха избрали шефовете – знаем, че те са доста рационални, когато се опре до личните им облаги.

Инициативата за създаване на синдикат на работещите в туризма трябва да дойде от самите работници, но те трябва да знаят, че ние от Автономен Работнически Синдикат сме готови да ги подкрепим и да ги преведем през целия път към създаване на ефективна синдикална секция. Призоваваме камериерките, както и всички останали работници от сектора, да се свържат с нас и заедно да обсъдим перспективите за осъществяване на мащабна синдикална защита за тях и техните колеги. Заедно можем да се преборим с насилието и произвола!

Aвтономен Работнически Синдикат

Тел: 0878 609 886