От управата на завод „Червена могила“ се опитват да скрият смъртта на работник

Наши членове от завод Радомир Метал в Червена Могила ни сигнализираха за трагичния инцидент при който загина работник както и за действията на управата и ни помолиха за съдействие. Инцидентът се случва още в понеделник сутринта, но за него не е съобщено по медиите, а отговорните институции мълчат. Работникът Росен Василев Кирилов е починал след взрив на кислородна станция. Росен работи в Ковашки Пресов цех, 5-6 корпус, на длъжност термист. Специалността на работника е КИП (контролно-измервателни прибори), но от управата на завода му възлагат задача, която не е в неговите компетенции, и която в крайна сметка довежда до трагичния инцидент. Пострадалият е откаран в „Пирогов“ с 97 процента изгаряния, а при инцидента е пострадал и друг работник но по-леко.

От управата на завода отричат да имат отговорност, като заявяват, че работникът сам е решил да си възложи изпълнението на нетипичната за задълженията му задача. Ние от Автономен Работнически Синдикат сме запознати с практиката на шефовете при такива трагични инциденти да използват всяка вратичка в закона и всяка възможност, която им се предостави, за да опитат да избегнат поемането на отговорност и изплащането на обезщетения на семействата на техните жертви. Затова от синдиката вече започнахме наше разследване на случая, като сме в постоянен контакт с близките на загиналия, както и с Инспекцията по труда. Изказваме нашите съболезнования на всички близки, приятели и колеги на Росен и заявяваме, че ще направим всичко по силите си за да помогнем истината за смъртта му да излезе наяве и виновниците да поемат своята отговорност.